ITK 06 blogein kerrottuna

Jälleen itkot edessä ja viime vuosien muistot palaavat mieleen. Vahvimpana näistä muistoista on varmasti tunne siitä, että ei voi mitenkään ehtiä niihin kaikkiin mielenkiintoisiin esityksiin, joita konferenssi tarjoaa – eikä asiaa yhtään auta se, että sitä tuppaa aina jäämään suustaan kiinni tuttuihin. Tältä tunteelta tuskin säästyy kokonaan tänäkään vuonna, mutta ainakin sitä lieventää mahdollisuus lukea blogeista muiden ajatuksia missaamistaan esityksistä.

Mutta onko blogin kautta luettu toisen käden tieto esityksestä kuitenkaan lähelläkään sitä mitä itse esitys olisi voinut tarjota? Entä jos seuraa vierestä kun useampi henkilö kirjoittaa blogia samasta esityksestä tai käy keskustelua aiheesta blogeissaan? Tai entä jos esiintyjä itse osallistuu tähän keskusteluun omassa blogissaan? Onko kyseessä lopulta täysin erilainen eläin, jota pitäisi tarkastella eri näkökulmasta, vaikka kohteena on sama aihe ja sama esitys? Toivottavasti osaan vastata tähän paremmin viikon loppupuolella, mutta asia on niin mielenkiintoinen, että sitä on pakko pohtia jo vähän etukäteen.

Ensimmäinen asia mikä tulee mieleen on se, että blogit antavat enemmän aikaa. Virallinen esitys on aina ajaltaan rajallinen ja usein lyhyeksi jäävän keskustelun aloittavia kysymyksiä ja vastauksia on aikaa miettiä ehkä vain sekunteja. Mitä tapahtuu niille kaikille ajatuksille, joitka ovat ilmaistavassa muodossa vasta sitten kun asian päällä on nukkunut yön yli? Blogien tapauksessa käytettävissä oleva aika on aika joustava käsite, sillä keskustelua voi jatkaa niin kauan kuin aihe herättää mielenkiintoa ja synnyttää uusia yön yli hautuneita ajatuksia. Mutta kulkeutuvatko ajatukset oikeisiin korviin jos oikeat korvat eivät blogeja seuraa? Ehkä sitä voi aina laittaa pienen muistutuksen sähköpostitse jos oma kommentti on tarkoitettu erityisesti vastineeksi johonkin esitykseen tai puheenvuoroon.

Toinen asia mikä tulee mieleen on se, että blogit ovat henkilökohtaisia. Onhan se kohteliasta esitellä itsensä ennen kuin alkaa laukomaan kysymyksiä kesken esityksen, mutta kuka sen nimen muistaa enää esityksen jälkeen? Näkeekö käytännössä kukaan lopulta edes kysyjän kasvoja niin että osaisi tulevaisuudessa yhdistää henkilön keskusteluun? En tiedä miten muut tämän kokevat, mutta itselleni kuulijana kysymykset ovat käytännön pakosta vain kysymyksiä, eivätkä niinkään henkilöityviä keskustelunaloituksia. Blogeissa jokainen kommentti voi olla keskustelun avaus ja jokainen tietää kuka on avauksen ja vastausten takana – tai ainakin näin pitäisi olla, ellei pari ensimmäistä J. Nielsenin kymmenestä blogisuunnittelun virheestä ole sattunut tapahtumaan.

Mutta on näillä asioilla tietenkin kääntöpuolensakin. Mitä enemmän aikaa annetaan, sitä enemmän sitä menee, eikä tämä ole välttämättä aina positiivinen asia, vaikka keskustelussa vapaaehtoisesti mukana olisikin. Ja mitä kerran verkkoon laittaa, ei saa sieltä koskaan pois, eikä kovin radikaaleja ja ajatuksia herättäviä mielipiteitä täten välttämättä uskalleta esittää. Mutta samanlaisten ongelmien kanssahan me olemme informaatiotulvayhteiskunnassamme pulikoineet jo pidemmän aikaa, joten eiköhän jokaisella ole selviytymiseen hyväksi koetut konstit vyön alla. Pian nähdään miten ne tepsivät konferenssiblogauksen yhteydessä!

Share and Enjoy:
 • services sprite ITK 06 blogein kerrottuna
 • services sprite ITK 06 blogein kerrottuna
 • services sprite ITK 06 blogein kerrottuna
 • services sprite ITK 06 blogein kerrottuna
 • services sprite ITK 06 blogein kerrottuna
 • services sprite ITK 06 blogein kerrottuna
 • services sprite ITK 06 blogein kerrottuna

2 Responses to “ITK 06 blogein kerrottuna”

 1. Teemu Arina says:

  Hyvä pointti, että kysymykset esityksen lopussa eivät ole välttämättä oikeaa keskustelua. Itse useasti esityksiä pitäneenä en tahdo muistaa kysyjien kasvoja saati nimiä. Harva edes jaksaa vaivautua esittelemään itsensä kysymystä esittäessään. Esityksen jälkeen keskustelemaan tulevat tosin usein esittelevät itsensä.

 2. Pakit says:

  Mielenkiintoisia ajatuksia, jotka vaatisivat kuitenkin tiivistämistä, jotta jaksaisi lukea ja keskittyä niihin. Linkki OK.

Leave a Reply

Spam Protection by WP-SpamFree